top of page
Coumans Juristen 263.jpg
  • Foto van schrijverCoumans Juristen

STOPT EEN KLEINE WERKGEVER? VOOR COMPENSATIE TRANSITIEVERGOEDING TOCH EEN ONTSLAGVERGUNNING NODIG

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Stopt een "kleine" werkgever (niet meer dan 24 werknemers) wegens pensioen of overlijden? Voor compensatie door het UWV van de betaalde transitievergoedingen aan het personeel is voor tenminste een werknemer een ontslagvergunning van het UWV nodig.Transitievergoeding
Ook bij bedrijfsbeëindiging dienen de arbeidsovereenkomsten met het personeel beëindigd te worden en zijn transitievergoedingen verschuldigd. Een ontslag met wederzijds goedvinden (de zogenaamde vaststellingsovereenkomst) is dan vaak de eenvoudigste manier om de arbeidsovereenkomsten te beëindigen.

Compensatie bij een bedrijfsbeëindiging wegens pensionering of overlijden
Een werkgever kan wel compensatie bij het UWV aanvragen voor de betaalde wettelijke transitievergoedingen bij een bedrijfsbeëindiging wegens pensionering of overlijden (in de toekomst wellicht ook wegens ziekte van een werkgever).

Addertje onder het gras
Hier schuilt echter een addertje onder het gras: Als een werkgever aanspraak wil maken op deze compensatie moet deze werkgever voor in ieder geval één werknemer een ontslagvergunning van het UWV (of ontbinding via de rechter) hebben gekregen. De arbeidsovereenkomsten met de rest van het personeel mogen via vaststellingsovereenkomsten worden beëindigd.
Zonder deze ontslagvergunning (beschikking van de rechter) wordt geen compensatie door het UWV verleend (dus voor geen enkele werknemer), met alle financiële gevolgen van dien.

Stopt het bedrijf door ziekte van een werkgever?
De datum vanaf wanneer compensatie kan worden aangevraagd en de definitieve voorwaarden waaronder zijn nog niet bekend (wellicht ergens in 2024). Als dat wel het geval is, dan leest u dat hier.


Bij vragen over staking van uw onderneming of over transitievergoedingen, neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel naar: 06 123 18 244 (Elnet) of 06 142 22 496 (Anne).

Comments


bottom of page