top of page
Coumans Juristen 263.jpg
  • Foto van schrijverCoumans Juristen

HET BELANG VAN EEN GOEDE PANDAKTE EN VAN CORRECTE REGISTRATIE DAARVAN

Bijgewerkt op: 22 sep. 2023

Als u geld leent of als u een vordering heeft, dan wilt u dat u dat bedrag terug ontvangt van de schuldenaar. Dat wilt u natuurlijk ook als de schuldenaar failliet gaat. Een pandrecht bedingen kan u hierbij helpen.Een van de meest voorkomende zekerheden om te bewerkstelligen dat u uw geld krijgt, is een pandrecht. Een pandrecht kan bijvoorbeeld gevestigd worden op voorraad en inventaris, maar ook op (handels)vorderingen of aandelen.


Een pandrecht biedt voordelen

Een pandrecht biedt voordelen. Ten eerste heeft u het recht van parate executie. U kunt het verpande goed executeren en zich op de opbrengst verhalen zonder daarvoor eerst naar de rechter te moeten stappen. Ten tweede bent u separatist in geval van faillissement. Bij een faillissement van de schuldenaar, heeft u voorrang boven andere schuldeisers, om het verpande goed buiten het faillissement te verkopen en hiermee uw vordering voldaan te krijgen.


Aandachtspunten

Van belang is wel dat het pandrecht op de juiste wijze gevestigd wordt omdat het anders geen werking heeft. In de praktijk wordt veel gewerkt met een onderhandse pandakte. Zorg dat deze juridisch juist is opgesteld. Belangrijk is ook dat de onderhandse akte geregistreerd wordt bij de belastingdienst. Het pandrecht komt namelijk pas tot stand door de registratie bij de belastingdienst.


Conclusie

Zonder zekerheden of als zekerheden niet op de juiste wijze gevestigd worden, is de kans namelijk zeer groot dat u niets van uw geld terugziet.Bij vragen over zekerheden of voor het opstellen van een pandakte neem gerust contact met ons op via het contactformulier of bel naar: 06 123 18 244.

Comments


bottom of page