COMPENSATIEREGELING TRANSITIEVERGOEDING MOGELIJK BEPERKT TOT KLEINE WERKGEVERS
- Coumans Juristen
- 5 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Er wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel dat de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid wil beperken tot alleen kleine werkgevers. Als dit voorstel wordt aangenomen, kunnen middelgrote en grote werkgevers niet langer aanspraak maken op deze regeling.

Achtergrond en aanleiding
Sinds de Wet Werk en Zekerheid hebben werknemers recht op een transitievergoeding wanneer hun arbeidsovereenkomst door de werkgever wordt opgezegd, ontbonden of niet verlengd. Dit geldt ook in geval van beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid na twee jaar ziekte. Werkgevers voelden dit als onrechtvaardig, gezien de kosten die zij al maakten tijdens de ziekteperiode, zoals loonbetalingen en re-integratie. Dit leidde tot ‘slapende dienstverbanden’, waarbij de arbeidsovereenkomst formeel bleef bestaan zonder loondoorbetalingsplicht.
Om dit probleem aan te pakken, werd in april 2020 de compensatieregeling geïntroduceerd. Hiermee konden werkgevers compensatie krijgen voor de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Wat verandert er?
Het kabinet heeft aangekondigd dat het beperken van de compensatieregeling onderdeel is van bezuinigingsmaatregelen. Het idee is dat middelgrote en grote werkgevers financieel sterk genoeg zijn om de transitievergoeding zelf te bekostigen. Kleine werkgevers, waarvoor dit een relatief zware last is, kunnen wel gebruik blijven maken van de regeling.
Volgens het voorstel geldt de regeling voortaan alleen voor werkgevers die door de Belastingdienst als klein worden beschouwd. Dit betekent dat werkgevers met een loonsom van maximaal 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon nog in aanmerking komen.
Mogelijke gevolgen en juridische implicaties
Het beperken van de regeling roept vragen op. Zo benadrukt de regering in de toelichting dat zij werkgevers oproept om, ongeacht compensatie, mee te werken aan het beëindigen van arbeidsovereenkomsten met langdurig arbeidsongeschikte werknemers. Het blijft echter onzeker of alle werkgevers hier gehoor aan zullen geven.
In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat werkgevers verplicht zijn mee te werken aan een redelijk voorstel tot beëindiging van een slapend dienstverband vanwege het recht op compensatie. Als compensatie voor middelgrote en grote werkgevers wegvalt, vervalt wellicht ook deze verplichting. Dit kan leiden tot situaties waarin zieke werknemers bij grotere werkgevers na twee jaar ziekte niet kunnen eisen dat hun contract wordt beëindigd.
Hoe nu verder?
Het wetsvoorstel wordt naar verwachting eind 2025 ingediend bij de Tweede Kamer. Na goedkeuring door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zal de wet pas in werking treden.
Bij vragen, neem contact met ons op: coumans@coumansjuristen.nl of 06-123 18 244